Nietolerancja pokarmowa – co robić, aby złagodzić jej przykre skutki?

Może dotknąć każdego – wiek bądź płeć nie mają tu żadnego znaczenia. Niejednokrotnie jest utożsamiana z alergią. W dobie XXI wieku staje się coraz powszechniejszym problemem.

para

Autor: Viktor Rosenfeld
Źródło: http://www.flickr.com
Specjaliści ostrzegają: liczba ludzi zmagających się z tą dolegliwością stale rośnie. Statystyki nie kłamią: cierpi na nią już 75% dorosłych i aż 90% dzieci. Niejeden dietetyk Wrocław jest tego wspaniałym przykładem – ma mnóstwo pracy. Do gabinetów zazwyczaj zgłaszają się pacjenci z dosyć nieswoistymi objawami. Migreny, katar, bębnica, biegunki, wymioty, otyłość, zaburzenia nastroju, trudności ze skupieniem uwagi, ogólne osłabienie ciągłe zmęczenie, uczucie przygnębienia, wysypka, bóle stawów – widać wyraźnie, iż ich „lista” jest nadzwyczaj długa. Powiązanie opisanych symptomów z przyjmowaniem pokarmów często bywa trudnym zadanierm. Potrzeba ogromnej wiedzy a także intuicji, by stawić mu czoła. Postawienie właściwego rozpoznania staje się łatwiejsze, dzięki zastosowaniu specjalistycznych narzędzi, którymi są testy na nietolerancję pokarmową. Zrobić je można „na własną rękę” w domu albo w gabinecie lekarskim. www.gabinet-dietetyczny.pl

Wystarczy jedna próbka krwi z palca, aby wykryć zawyżony poziom przeciwciał IgG w reakcji na określone pokarmy, takie jak: jak między innymi: baranina, krewetki, mleko krowie, fasola, orzechy czy papryka. Wystarczy wyeliminować szkodliwe składniki z diety by znacznie złagodzić nieprzyjemne symptomy nietolerancji pokarmowej.